Daar zijn we dan, in Zambia, South Luangwa National Park

Daar zijn we dan, in Zambia, South Luangwa National Park

Na een korte vlucht van ongeveer een uur landden we op Mfuwe International Airport. Internationaal omdat er ook vluchten vanuit Malawi landden, maar het vliegveld heeft verder meer de allure van een schuur. Op het vliegveld ontmoetten we ook de stagiair, Ludo, die in hetzelfde vliegtuig bleek te zitten en 2 maanden zal meewerken op de lodge. Ludo blijkt een vriendelijke, vrolijke Franstalige Belgische student Toerisme te zijn met een enorme baard en zal tegelijk met ons worden ingewerkt. Op de parkeerplaats van het vliegveldje staat (keurig naast het juiste naambordje) een kakikleurige landcruiser van Kafunta Safaris te wachten die ons in ongeveer 1 uur naar de lodge zal rijden. We rijden door Mfuwe, het dichtstbijzijnde en enige dorpje in de omgeving, en komen na een uurtje, het schemert al, aan bij de lodge. Er staat een heel team klaar om onze bagage naar de kamer te brengen en ons welkom te heten. Heel welkom! En dan zijn we er, op ons nieuwe werk en ‘thuis’ voor in iede geval de komende 7 maanden.
We hebben heel erg uitgekeken naar deze baan en kunnen niet wachten om alles bij daglicht te zien! Na een simpele hap mogen we genieten van een mega groot bed in een van de prachtige kamers. ’s Nachts knorren de nijlpaarden rondom onze kamer en de volgende morgen staat er een olifant pal voor onze kamer en het uitzicht is super. De lodge staat aan de rand van een vlakte, met in de verte de Luangwa River. Vlak voor de lodge staat bijna altijd wel water door het infinity zwembad (die stroomt continue over) en daar komen veel dieren op af. Hoe droger (hoe verder in het seizoen), hoe meer dieren er zullen zijn en hoe dichter deze bij de lodge zullen komen. Dat kunnen giraffen, puku’s, nijlpaarden, olifanten, prachtige vogels, krokodillen, leeuwen, hyena’s, luipaarden en soms zelfs wilde honden zijn. Anders dan in Oeganda kan dit soms ook gevaarlijk zijn, vooral olifanten, die ook op het terrein (tussen de kamers) lopen. Goed opletten, niet rennen en ’s avonds altijd met een watchman op pad dus. Ons lijkt dit alleen maar super gaaf en we staan te popelen om al deze prachtige dieren zo dichtbij de lodge te kunnen zien.

De eerste week heeft de lodge nog geen gasten en besteden we voornamelijk aan inwerken en alles ontdekken. We verhuizen van een gasten kamer naar onze eigen kamer (in een bosje vlakbij de laatste kamer van de lodge) en proberen zo veel mogelijk namen en gezichten te onthouden. Lisa, de lodgemanager probeert ons zo snel mogelijk klaar te stomen voor de eerste gasten en ook de stagiair wordt daarbij op sleeptouw genomen. Het werk is globaal hetzelfde als bij de Giggling Tree, Mihingo en op Zanzibar (het managen van een hotel). Maar ieder hotel/lodge heeft zijn eigen systemen of werkwijzen en onze eerste week wordt dus voornamelijk besteedt aan hoe het hier gaat en wie wat doet (of zou moeten doen). Het management team is vrij groot met een operations manager, een lodge manager, een assistent lodge manager, een duty manager (Anna), een reservations, marketing/sales manager, een safari manager en 2 campmanager (Sverre). Daarnaast werken ze met afdelingshoofden die ook echt als aanspreekpunt fungeren en is er een comité van 10 personeelsleden die als brug tussen het management en het personeel fungeert in geval van geschillen en andere zaken die van belang zijn voor het personeel. De eigenaren van de lodge zijn erg betrokken en zijn regelmatig voor een aantal weken op de lodge om mee te werken. Vergeleken bij onze vorige banen is dit mega georganiseerd en professioneel opgezet. We worden allebei in een safari-pakje (met naamkaartje) gestoken en met foto en verhaaltje op de website gezet en dan zijn we helemaal klaar voor een seizoen in South Luangwa. Binnen no-time zitten we er helemaal in, dankzij de professionele opzet van deze lodge. Het team waar we mee werken is heel fijn en iedereen weet wat er van hem/haar verwacht wordt, wanneer het tijd is om te werken of wanneer er tijd is voor een geintje en met zo’n groot management team zijn er voldoende handjes en ideeën. Ook hebben we een redelijk normaal werkrooster, wat betekend dat we 1 dag per week vrij zijn en ook 3-4 avonden per week niet aanwezig hoeven te zijn. Met een maximale werkweek van 48 uur is dit een hele vooruitgang vergeleken met onze vorige banen. We voelen ons snel thuis en Sverre stort zich al snel op de keuken. De gerechten zijn goed, het eten lekker, maar voor gasten met speciale dieetwensen is de keuze minimaal, ruimte voor verbetering dus. Verder verloopt de eerste maand redelijk rustig.

De lodge manager, Lisa, heeft echter een maand vakantie op de planning staan en vertrekt na ongeveer 4 weken voor meer dan een maand naar Canada. Dat betekend dat Sverre en ik weer even een team zullen vormen. Zoals altijd gaat dat prima en verloopt alles soepel, maar Sverre is niet aangenomen om op de lodge aan de slag te gaan, maar als Camp Manager van het nieuw te openen Three Rivers Camp. Er wordt druk gebouwd en plannen gemaakt, wegen worden aangelegd en er worden spullen verzameld. Al snel wordt Sverre voornamelijk ingezet om mee te helpen met deze voorbereidingen, want de eerste gasten voor Three Rivers staan geboekt voor 28 mei. Er wordt keihard gewerkt en iedereen is bezig met het nieuwe camp en inmiddels draait de lodge ook op volle toeren. Daarnaast wordt ook ons andere camp, Island Bush Camp opgebouwd, want die moet begin juni ook open. Island Bush Camp wordt ieder regenseizoen afgebroken en begin juni weer opgebouwd. En ook een 2e vrijwilliger, Jessica uit Amerika (die 4 maanden zal blijven), wordt tussen de bedrijven door ingewerkt door Anna. Druk, druk, druk dus. Gelukkig hebben we naast het werk ook tijd om zo nu en dan op Gamedrive te gaan en spotten we veel prachtige dieren, o.a. luipaarden, leeuwen, hyena’s en wilde honden! Ook struinen er leeuwen en olifanten rondom de lodge en houden ze ons uit onze slaap. Fantastisch!
  
En dan is het ineens eind mei, Sverre vertrekt naar zijn Camp en Anna blijft op de lodge. Even wennen na bijna 3 jaar onafgebroken samen te zijn geweest, maar ook deze uitdaging gaan wij vol positieve energie tegemoet en Sverre kijkt er erg naar uit om in de middle of nowhere een Camp te managen. Three Rivers Camp is gebouwd op een prachtige plek aan een kruising tussen 3 rivieren. Het terrein is ruim opgezet, met prachtige grote bomen en de 5 kamers zijn super luxe en bevinden zich ver uit elkaar voor maximale privacy. De kamers hebben als bijzonderheid dat je kan kiezen waar je wilt slapen, in de kamer of op een platform onder de sterren. Ook heeft de kamer een binnen en buiten douche. Sverre heeft een fantastisch team en iedereen werkt samen om er een succes van te maken. Als de eerste gasten arriveren zijn slechts 2 van de 5 kamers klaar, wordt de keuken naast koken als opslag gebruikt, is er voor personeel en Sverre nauwelijks een dak boven het hoofd om te slapen en zijn de routes voor de gamedrives half af, maariedereen staat met een big smile klaar om het de gasten naar de zin te maken. Als je door de kleinigheidjes die nog af moeten heen kijkt zie je hoe gaaf het wordt en wat een unieke plek het is.  Communiceren doen Sverre en ik over de radio, want Three Rivers heeft geen Internet en zeer beperkt telefoon netwerk. De radio staat midden in het kantoor van Kafunta en bij Three Rivers in de keuken, daarnaast kan iedereen met een radio het hele gesprek horen, wat (ondanks onze Nederlandse code-taal) een prive-gesprek niet echt mogelijk maakt. Dus naast een sporadisch sms (als die doorkomt) hebben we de ouderwetse, maar oh zo romantische, brieven weer in het leven geroepen en proberen we elkaar te zien als we vrij zijn. In de afgelopen vijf weken is Sverre 2 keer op de lodge geweest en Anna 2 keer bij Three Rivers, dus so far so good  ……

 

About Anna van Doorn

7 comments

  1. Trots op jullie! Zo gaaf dat jullie nog steeds zulke mooie dingen meemaken, ervaringen gebruiken en nieuwe opdoen. Succes met de romantische brieven enz, hoop dat jullie een goede tijd hebben!

  2. Klinkt heel tof idd!! Ben heEl benieuwd!
    Xx Eva

  3. Super leuk verhaal !!! 😀 Komen weer mooie herinneringen naar boven. Succes en veel plezier de komende tijd !

  4. Wauw Anna en Sverre, klinkt weer helemaal fantastisch. Prachtige foto’s ook erbij!
    Hihi, geheime code-taal en brieven schrijven naar elkaar…iid romantisch hoor!

  5. I can’t read the language

Scroll To Top