Een maand op Zanzibar

Een maand op Zanzibar

Voor wie niet weten waar Zanzibar nou eigenlijk precies ligt….Zanzibar (of Unguja) is een eiland, ongeveer 40 kilometer voor de Afrikaanse Oostkust, in de Indische Oceaan, deel van Tanzania. Samen met het nabijgelegen eiland Pemba vormt het eiland de semiautonome staat Zanzibar. Het eiland is ongeveer 85 km lang en 25 km breed en heeft een oppervlakte van 1554 km². De hoofdstad is Zanzibar Town, maar bij toeristen vooral bekend als ‘Stone Town’, het oude deel van deze stad. De stad bestaat uit een wirwar van kleine, smalle straatjes met huizen, winkels, bazaars en moskeeën.

img_5342 img_5341 img_5357

De architectuur is een combinatie van Arabisch, Perzisch, Indisch en Europees. De stad was ooit het centrum van handel tussen Oost-Afrika en Azië en Afrika voor de kolonisatie die aan het einde van de 19e eeuw begon. Met name specerijen waren populaire exportproducten. Tot 1890 was het eiland ook een belangrijke schakel in de Arabische slavenhandel. Dit prachtige eiland is bekend om zijn specerijen (o.a. kruidnagel, nootmuskaat, kaneel en peper), er wonen ongeveer 1.3 miljoen mensen, het is de enige plek waar de Zanzibarfranjeaap (Procolobus kirkii) voorkomt, de officiële taal is Swahili, het merendeel van de inwoners (95%) is Moslim en men betaald met de Tanzaniaanse Shilling. Verder strekken de bounty-achtige stranden zich uit, is de zee azuur blauw en komen de cocktails uit de kraan….kortom een waar ‘Paradijs’!
Na een maand aan de oostkust van Zanzibar gewerkt te hebben kunnen we wel zeggen dat we ons aardig thuis beginnen te voelen op het eiland. We wonen midden in Jambiani, op slechts 1 minuut lopen vanaf ons werk, in een huis met 3 slaapkamers.

img_5382 img_5374 img_5376

We delen het huis met wisselende nationaliteiten en aantal personen. Tot dusver waren dat een Russisch stelletje die een huis aan het bouwen zijn, een Nigeriaan op vakantie, onze Deense collega of zijn (tijdelijke) Israëlische vriendin. Een bont gezelschap met wisselend succes. In het hotel zijn de eerste stappen om een pizzeria te openen genomen, wat qua tempo nogal op z’n Afrikaans gaat….’pole, pole’ (rustig aan, geduld, no stress…). De fundi (ingenieur en bouwvakkers) zijn ruim 2 weken geleden enthousiast begonnen met de fundering, totdat we een paar bakstenen nodig hadden om de bodem van de oven vuurvast te maken. Ons was beloofd dat dat geen probleem zou zijn, aangezien de ingenieur goede connecties heeft en weet waar ze te krijgen waren. Echter, dit is Afrika, dus de bakstenen zijn op en die dingen moeten nog van het vaste land (Dar Es Salaam) met de veerboot naar Zanzibar komen.… daar zitten we nu dus op te wachten! Maar geen zorgen hoor, die pizza’s hier worden de lekkerste van heel Zanzibar!

img_5426 img_5427 img_5435 img_5459 img_5472 img_5474
Een ander voorbeeld van wat ons geduld op de proef stelt is de Coca Cola Company. Zij hebben voor hotels en restaurants de lucratieve deal van een gratis koelkast bij bestelling van 40 kratten soda. Aangezien wij de nieuwe locatie van Blue Reef Sport & Fishing Lodge (Blue Reef Bungalows) runnen en wij die koelkast wel kunnen gebruiken hebben we die bestelling vol enthousiasme (en goed van vertrouwen) ruim 2 weken geleden gemaakt. Maar eerst was het contract niet klaar, toen was er geen koelkast beschikbaar en vervolgens was de Coca Cola op…. Ook hier zitten we alweer een tijdje (heel geduldig) op te wachten. En toen kwamen ze vorige week met het grandioze nieuws dat de koelkast er bijna is! Hij staat bij hun depot 5 km verderop, we mogen zelfs gaan ‘kijken’…. Nu is het voor ons alleen nog wachten op de Cola, die even niet op het eiland te vinden is, en ons contract…… geduld is een schone zaak op Zanzibar, haha!

Naast het genieten van het leven op een tropisch eiland zijn we natuurlijk niet naar Zanzibar gekomen om alleen maar te chillaxen. 6 dagen per week zijn wij van ongeveer acht uur ’s morgen tot tien uur ’s avonds managers van Blue Reef Bungalows, een knus, vriendelijk, gezellig en prachtig gelegen hotel met 7 kamers op het strand van Jambiani. Gasten krijgen bij ons ontbijt op hun eigen veranda en kunnen daarnaast gebruik maken van onze (coffee)bar en zonnebaden op een van de strandbedjes. Daarnaast is er 200 meter verderop nog een Blue Reef locatie, Blue Reef Sport & Fishing Lodge, iets groter met 8 kamers, een gezellige bar, een gym, een eigen zeilboot en een restaurant. Deze (eerste) locatie is 3 jaar geleden geopend door broers Nathan en Thomas en Nicky, de vrouw van Thomas. Begin augustus 2016 zijn de deuren van de tweede locatie (Bungalows) geopend, de locatie die wij sinds 8 oktober runnen en waar Anna de bar bestierd met haar Pina Colada’s of Sverre zijn Blue Margarita’s uit de kraan laat stromen.

img_0325 img_0262 img_5416 img_0355 img_5465 img_5406 img_5401 img_5409 img_0253
Anderhalve dag per week zijn we niet aan het werk en proberen we maximaal te genieten van dit tropische paradijs. Zo zijn we al wezen mountainbiken, hebben we gedoken en een dansje gemaakt op een beachparty. Tijden het duiken zagen we pijlstaartroggen en schorpioenvissen, best indrukwekkend als je zo’n beest ineens vlak voor je weg ziet schieten. De 2e duik was bij een prachtige koraaltuin met een enorme veelzijdigheid aan vissen. Dit zet zeker aan tot meer duiken aankomende tijd! Mnemba island, een Atol ten noorden van Zanzibar schijnt een van de mooiste duikspots van Afrika te zijn, dus die staat zeker nog op onze planning. Naast leuke activiteiten moeten we natuurlijk ook eten en proberen daarom elk restaurant van de oostkust uit, met keuze uit; hamburger, pizza, curry, lokaal eten (Swahili) of natuurlijk verse vis. Tussendoor maken we lange strandwandelingen langs de zee, over het wad of over een zandbank. Morgen staat er een dag scooteren over het eiland op de planning en vanaf volgende week komt ons bezoek ons vermaken op onze vrije dagen ;). Sandra komt de 18e al en bijna aansluitend komen Vincent en Kinga langs. Er is op dit eiland naast bovengenoemde activiteiten nog genoeg te doen, bijvoorbeeld (kite)surfen, suppen (stand up paddling), vissen, zeilen met een Dhow (lokale zeilboot), snorkelen, zee-kajakken, naar een bos om apen te kijken, kruiden- en specerijentour, struinen door de straten van Stone Town, massage, duiken, zwemmen met dolfijnen, schildpadden kijken, fietsen over het strand of met een scooter het eiland verkennen.

img_5438 img_0320 img_0130

Kortom, een waar paradijs om de Hollandse winter te overbruggen, wees welkom!

About Anna van Doorn

13 comments

 1. Bofkonten!! Jullie eerste maand klinkt fantastisch! Echt fijn om te horen dat jullie het ook hier weer enorm naar de zin hebben en het project pizza oven al in de ‘steigers’ staat. Geniet lekker verder, ook van jullie aanstaande bezoekjes van bekenden!

 2. Wat een paradijselijk leven inderdaad. En die foto’s. Jammer dat ik niet met Sandra meekan……..Zit zelf nu in west Afrika: Guinee conakry geen toerist te vinden, , heet en benauwd. Maar wel heel erg leuk weer! Tot ziens

 3. hey kanjers,

  Wat geweldig!!! Jullie doen het maar mooi. Leven de droom die velen zouden willen leven. En natuurlijk is het hard werken, maar wat krijg je hier niet voor terug…
  Geniet er van.
  Prachtig geschreven en gefotografeerd overigens.
  Komt een patatje oorlog ook nog op de kaart?

  Kus
  Karst, Paulien, Pelle & Raaf

 4. Guus Beugelink

  Ziet er allemaal weer errrrugggg relaxed uit. Zo’n bounty Island is wel even wat anders dan dit natte, donkere en kouwe kikkerland. Heb wel zo m’n twijfels of het ‘hard werken is’, zoals Karst en Paulien schrijven. Maar ja, jullie passen je goed aan 🙂

 5. Vind de hangschommelstoelen aan de bar wel een aparte vermelding waard. Heerlijk met de blote voeten in het zand rondjes draaien, turend over zee. Kun je heel oud mee worden volgens mij 🙂

  Leuke blog!

  Groet,
  Volkmar

  • Haha, inderdaad die waren we vergeten, ook onze kleine gastjes (kinderen) zijn dol op de schommelstoelen, ze gaan de hele bar op en neer, haha!

 6. Leuke foto van jullie samen!
  En klinkt fantastisch!
  Krijg al zin in vakantie😃
  Geniet maar lekker van het ‘easy going’ 😉

 7. Klinkt goeoed! Pole, pole, op Kilimanjaro is dat het beste advies, op Zanzibar vast ook 🙂
  Succes!

 8. Goeie selffie!

  Wat een prachtig verhaal weer van Coca Cola, mery Christmas ho ho.

  Jullie doen het goed samen, top!

  X van je zus.

  • Thanks lies!!! Coca Cola is inmiddels geweest en de koelkast gevuld met alle soorten frisdrank 🙂 Nu de pizzeria openen en dan is ons project geslaagd!

Scroll To Top