Intussen bij Kafunta Safaris

Intussen bij Kafunta Safaris

Na een maand inwerken, een mega drukke 2e maand en Sverre’s start in het nieuwe bush camp van Kafunta Safaris (Three Rivers Cam), zijn wij alweer ruim 5 maanden in South Luangwa aan het werk. Sverre vertrok eind mei naar Three Rivers, de lodgemanager kwam terug van haar vakantie en Anna ging weer aan de slag als Duty Manager. Na een goed gesprek tussen Anna en de lodgemanager werden de taken herverdeeld en is iedereen weer aan de slag gegaan. Maar al na een paar weken werd duidelijk dat er een beetje een situatie van ‘twee kapiteins op 1 schip’ ontstond. De eigenwijze Anna die kleine verbeteringen wilde doorvoeren, versus de trotste lodgemanager die niet open stond voor vernieuwing. In de tussentijd was Sverre druk bij Three Rivers. Druk met de opstart, het inwerken van een geheel nieuw team, het hosten van gasten en in de tussentijd werd er ook nog gebouwd. Toen de eigenaren begin juli vanuit Australië overkwamen werd er dan ook (in goed overleg) besloten dat het beter was als ik ook fulltime bij Three Rivers aan de slag zou gaan. Twee vliegen in één klap zeg maar….Sverre kon wel wat hulp gebruiken en ik zou niet meer in het territorium van de lodgemanager zitten. Iedereen blij en Sverre en ik weer als management koppel aan de slag! Super blij en enthousiast zijn we inmiddels bijna twee maanden alweer samen aan het werk bij Three Rivers. Het is echt een fantastische plek en we hebben het super naar onze zin.

Inmiddels staat er een goed ingewerkt team, is het gasten gedeelte van het camp af en stromen de positieve reviews binnen. Het camp ligt, zoals de naam al aangeeft, aan 3 rivieren. We kijken uit op de Luangwa River, zien rechts van ons de monding van de Kapamba River en links om de hoek zie je nog net de Lusangazi River. Het uitzicht is geweldig en vanaf het camp zien we dagelijks olifanten en giraffen de rivier oversteken. Het terrein is vrij uitgestrekt, met vijf ruime ‘kamers’. Elke kamer heeft wanden van canvas, waardoor je het gevoel hebt in een tent te slapen en de aansluitende badkamer is open aan de bovenkant waardoor je echt een buiten gevoel hebt. Er is een tweede douche buiten en aan de andere kant van de badkamer gaat een trap omhoog naar een platform waarop je overdag kan relaxen en ’s nachts kan slapen onder de sterren (geheel opgemaakt bed met muskieten net etc.). En de sterrenhemel is hier echt geweldig! Doordat het compleet donker is zie je de complete melkweg en ontelbare sterren. Echt een aanrader om buiten te slapen dus en dat is ook wat de meeste gasten doen. Maar naast de prachtige sterrenhemel en de frisse buitenlucht ben je natuurlijk ook midden in de bush van Afrika, dat betekend dat er ook wilde dieren over het terrein lopen. ’s Nachts hoor je nijlpaarden, olifanten, leeuwen, hyena’s, waterbokken en luipaarden om je kamer heen struinen, overdag zijn er dagelijks olifanten, giraffen, apen en natuurlijk bavianen op het terrein. In het midden van het terrein is een vijver die vanaf het restaurant goed te zien is, waar dagelijks olifanten komen drinken tijdens lunch of thee tijd.

 

Omdat het terrein voorheen een jachtgebied was, zijn de dieren vrij schuw en nog niet zo gewend aan mensen en safari-auto’s. Dit maakt het zien van de dieren lastiger, maar wel natuurlijker. Daarnaast zijn bijvoorbeeld olifanten iets minder ontspannen dan in een drukker bezocht stuk van South Luangwa National Park. Het komt dan ook geregeld voor dat gasten (tijdens een gamedrive) achterna worden gezeten door een luid trompetterende olifant…Gelukkig hebben wij zeer ervaren en kundige gidsen en een scout in dienst die er voor zorgen dat iedereen veilig is. Doordat het steeds droger begint te worden komen de olifanten, en andere dieren, ook steeds dichterbij het water (de rivier en onze vijver) en dus op het terrein. Voor ons betekend dit goed opletten en soms levert het hilarische, maar ook wel eens gevaarlijke situaties op. Vanuit het restaurant heb je goed zicht op het terrein en een aantal kamers, maar wanneer je vanaf de compound (waar wij en het personeel wonen) komt, staan er soms een paar struiken in je gezichtsveld. Zo nu en dan komt er iemand van het personeel de hoek om en staan zij ineens vrij dicht in de buurt van een olifant. Het personeelslid springt bij het zien van die olifant meestal een paar meter de lucht in om vervolgens zo rustig, maar snel mogelijk te maken dat ze uit de buurt komen. Vanaf het restaurant gezien een grappig tafereel, maar natuurlijk niet zonder gevaar. Wat de meeste ‘niet-Afrika bezoekers’ namelijk niet weten is dat een enorme grote grijze olifant zich heel erg stil kan houden, zich bijna geruisloos beweegt en zich soms nauwelijks zichtbaar een paar meter bij je vandaan kan bevinden. Maar hoe mooi en ontspannen zij er soms bij kunnen staan, olifanten zijn extreem gevaarlijk en ze kunnen in een paar stappen bij je zijn. Geen geintjes met deze prachtige oerbeesten dus.

   

Een ander beesten-avontuur was een aantal weken geleden….Rond een uur of vier ’s morgens schrokken Sverre en ik wakker van een luid gegrom achter onze kamer. Ik zat rechtop in bed en zei “dat klinkt niet als een nijlpaard!”, “Nee, dat klinkt als een leeuw, nee sterker nog dat klinkt als twee leeuwen” zei Sverre. Binnen 1 tel stonden we naast ons bed met de zaklamp in de aanslag. We gluurden door de gordijnen en onze ramen van gaas naar buiten….en daar liep inderdaad – direct naast het raam, buiten – een mannetjes leeuw voorbij! Nog geen meter bij ons vandaan wandelde een mega leeuw gewoon voorbij alsof hij ‘The King of the Jungle’ himself was!!! Totaal niet gestoord door de zaklamp die ik op hem gericht hield en mijn enthousiaste kreten liep hij totaal ontspannen brullend voorbij. Hoe gaaf is dat? De andere leeuw (want het waren er inderdaad 2) was inmiddels de andere kant uitgegaan en het gevecht was over. Na nog een klein uurtje geslapen te hebben zijn we met de auto naar het restaurant gereden, want deze leeuw lag languit vlak voor onze kamer bij te komen van zijn wilde nacht. Met de gasten die wij die nacht hadden zijn we nog een keer gaan kijken, maar (je gelooft het nooit) deze gasten waren meer geïnteresseerd in vogels dan in leeuwen, dus na krap 10 minuten waren zij wel uitgekeken en was het tijd voor koffie….tja…Nadat de gasten vertrokken waren voor hun ochtend safari is de leeuw al slenterend (hij liep mank) over het terrein richting de rivier gelopen om vervolgens naar de overkant te zwemmen, terug het national park in. Wij dachten toen dat hij mank liep door het gevecht met die andere leeuw, maar later hoorden wij dat deze leeuw ooit uit een boom was gevallen (toen hij een prooi van een luipaard probeerde te stelen) en zijn rug waarschijnlijk gebroken/beschadigd heeft en er daarom zo gehavend uit ziet.

Vorige week kwam ook ons eerste bezoek langs, Lotte en Martijn, onze vrienden uit Kampala (die ook regelmatig te gast waren bij Mihingo Lodge). Om hun vijf-jarige huwelijk te vieren maakten zij een reis door Malawi en Zambia en logeerden toevallig precies op dé trouwdatum bij ons in Three Rivers. We hadden (na elkaar meer dan een jaar niet gezien te hebben) veel te kletsen en het was erg fijn om weer eens vrijuit met vrienden te kunnen kletsen over wat ons beide bezighoudt in onze avontuurlijke levens. Natuurlijk was 1 nacht veeeel te kort, maar super leuk dat jullie op bezoek zijn geweest en hopenlijk tot snel!

 

 

About Anna van Doorn

4 comments

 1. Mooi verhaal, weer! Meestal is een leeuw als vloermatje een dooie leeuw, maar in dit geval dus niet. Hoe is het met d shoebills en andere vreemde vogels in Zambia?

 2. Prachtig verhaal weer! Jullie maken wat mee, zo relax als jullie dat opschrijven. Lijk me doodeng, ik zou geloof ik geen oog meer dicht doen. Ik zie dat jullie volop genieten. Leuk om te lezen dat het zo goed gaat.

  Dikke knuffel,
  Anke.

 3. Jan de Ruiter

  Wat een schitterende belevenissen. Wat een mooie wereld is het daar. En wat mooi om dit samen te kunnen doen.

 4. Dag allebei, klinkt als een geweldige plek waar jullie nu zitten en wat goed dat jullie weer samen kunnen zijn. Veel plezier en succes.
  Nand en ik vertrekken volgende maand naar Madagascar. Groet van ons beiden

Scroll To Top